Thursday, March 12, 2009

Прокурор отказа да обвини подкупен инструктор

Прокурор отказа да обвини подкупен инструктор

Прокурор от Софийска градска прокуратура е отказал късно снощи да повдигне обвинение за изнудване на автомобилния инструктор, поискал подкуп от кандидат-шофьор преди изпит.
Мотивът на прокурора с фамилия Стефанов, е, че ставало въпрос за "едва 300 лева", съобщи bTV.

Корумпираният автомобилен инструктор беше арестуван в столицата вчера, след сигнал на изнудвана жена до телевизията. Както Дир.бг съобщи, софиянката Катина Минчева разказа пред камера как инструкторът й е поискал 300 лева на ръка, за да премине успешно шофьорския курс. Телевизията излъчи репортаж със скрита камера, както и от самото задържането на инструктора с белязани банкноти. Полицаи подозират, че той работи в комбина със служител на Държавна автомобилна инспекция, откъдето всъщност издават книжките.

Статистиката за 2008 година показва, че всяка трета катастрофа по пътищата на България става по вина на млад шофьор. Само през миналата седмица загинаха 9 младежи. Най-честата причината за смърт на пътя е самонадеяност, проявена от хора, които имат книжка от няколко месеца.

"Самият факт, че един човек, който трябва да има някаква отговорност, че ми дава това свидетелство за управление на МПС и ми предлага да си го купя, казвайки ми, че не мога да карам, на фона на всички паметни плочи покрай пътя, е показателен", казва Катина Минчева.

Йордан Мирчев, председател на комисията по транспорта към парламента, предлага неправоспособните водачи, които бъдат заловени да карат, да се наказват с лишаване от право за придобиване на шофьорска книжка за период от 5 или 10 години. Депутатът обмисля да предложи такава поправка в Закона за движение по пътищата.


No comments:

Post a Comment

iPernik

Перник - актуална информация за региона