Monday, March 9, 2009

Бяла лястовица

БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ - НОВИНИ И РЕПОРТАЖИ

Бяла лястовица донесе много радостни емоции на жителите на пернишкия квартал Калкас преди празниците.

Символът на надеждата бил забелязан сред събиращи се на жиците прелетни птици, готвещи се да отлетят на юг. Обикновено това става в последните дни на август.

Птичето с необичайна окраска на оперението забелязали най-напред местни малчугани. Децата се развикали: “Вижте, вижте, бяла лястовица...” От шумната гълчава на малчуганите лястовиците се подплашили и отлетели, но освен хлапетиите и десетина по-възрастни калкашани успели да видят бялата птичка, пише вестник "Съперник".

Жителите на квартала дни наред вече коментират необичайната случка. Къде на шега, къде съвсем сериозно те подхвърлят, че щом бялата лястовичка е кацнала в Калкас, може би идва край на мъките и проблемите им, свързани с нередовното водоснабдяване, с десетките нерегламентирани сметища, които непрекъснато никнат край иначе чистия и спретнат кваратал. Големите надежди обаче са свързани с шламохранилището в Кудин дол, от което при всеки силен порив на южняка пепелта се вдига и засипва квартала. Сигурно вече ще бъде сложена голямата точка на екопроблемите ни, коментират вече няколко дни калкашани...

Бяла лястовица беше забелязана на два пъти преди години и в Ковачевци, припомнят паметливи. Перничани твърдят, че хвъркатото с необичайна окраска, превърнало се в символ на надеждата, е било видяно в края на това лято и край язовир “Долна Диканя”.


No comments:

Post a Comment

iPernik

Перник - актуална информация за региона