Friday, March 13, 2009

ГЕРБ, БСП и ДПС в Топ 3 за изборите

ГЕРБ, БСП и ДПС в Топ 3 за изборите



За ГЕРБ биха гласували 26.6 на сто от българите, 16.3 на сто биха дали вота си за БСП, 8.1 на сто - за ДПС, а 7.1 процента - за "Атака".

Това показват данни от национално представително проучване на МБМД, направено сред 1204 пълнолетни българи между 21 и 26 февруари. Изследването беше представено от директора на МБМД Мирослава Радева, предаде БТА.

СДС би получил гласовете на 3.2 на сто от анкетираните, "Ред, законност и справедливост" - 1.8 процента, "Напред" - 1.5 на сто, НДСВ 1.1 на сто, а ДСБ - 1.3 процента. Под 1 процент остават БНД - 0.2 на сто, и ССД - 0.3 на сто. 48 на сто от анкетираните твърдят, че със сигурност биха гласували, 23 на сто са уверени, че няма да отидат на изборите, а 15 на сто възнамеряват да гласуват, но не са решили още за кого.

Обединената десница би имала по-големи шансове, ако бившите лидери се изключат от листите, сочат още данните от изследването. 64% от анкетираните смятат, че старите лидери не трябва да участва в листите. Само 18% смятат, че бившите лидери трябва да са начело на листите. 68% от анкетираните симпатизанти на десницата също смятат, че старите лидери не трябва да застават начело на листите.

Около 50% от анкетираните одобряват идеята за широка коалиция между десните партии СДС, ДСБ и други десни партии на предстоящите парламентарни избори. Само 16% въобще не одобряват дясна коалиция. 58% от анкетираните биха гласували за обединена десница без старите лидери.

Има достатъчно основания да се смята, че обединена по този начин десницата не вдъхва силно доверие. Обединението на равнище избиратели е неясно, смята директорът на МБМД Мирослава Радева. По думите й на хоризонта излизат нови политически заявки – наблюдава се растеж на одобрението на „Ред, законност и справедливост” и за Мария Капон и нейната Единна народна партия.


No comments:

Post a Comment

iPernik

Перник - актуална информация за региона