Monday, March 16, 2009

Новините от Перник и региона

Новините от Перник и региона

Ако 8-мо училище не се закрие с решение на Общинския съвет съвет, то ще се самозакрие още следващата година, категорични са от специалисти от общината и експертната комисия с широко представителство - синдикати, работодатели и Регионалния инспекторат 

Разликата между двата варианта – при закриване с решение на местния парламент, учителите получават компенсация и гарантирана работа, а децата - имат запазени места в друго училище и безплатен транспорт. При самозакриване, както стана в квартал Калкас - ще изпаднат в ситуация всеки да се спасява сам. Горчивият опит от самозакриването на училището в Калкас сподели пред камерата на КТВ КРАКРА кметът на Калкас Надка Павлова.

От началото на следващата учебна година няма да има училища с маломерни паралелки извън защитения списък. Това означава, че ако Общинският съвет не вземе мерки сега, до края на годината 8-мо училище ще фалира. И тогава ще се повтори печалната история със самозакрилото се училище в Калкас.

По време на многобройните срещи с ръководството на общината и при общественото обсъждане, директорът на 8-мо училище не предложи никакъв алтернативен вариант за оптимизация, заяви Цветана Тошева, началник отдел „Образование“. Вера Даскалова настоявала да се запази статуквото – такъв е бил и мотивът в Калкас.

Общинският съвет може да направи две неща – да не приеме предложението за реорганизация и така да се стигне до самозакриване на 8-мо училище. Това ще лиши учителите от полагащите им се обезщетения и сигурна работа след това, а децата – от безплатен ученически транспорт. При гласуване „за" реорганизацията Просветното министерство гарантира социалната защита на всички.

Сесията, на която ще се вземе решение за 8-мо училище, е насрочена за 31 март. Дотогава има време да се постигне съгласие по предложението, гарантиращо социална защита за учителите и учениците. В противен случай –150 деца и техните родители ще трябва да плащат от джоба си за популизма и невзетите решения. А учителите – отново ще трябва да се спасяват поединично, категорична е Цветана Тошева.


No comments:

Post a Comment

iPernik

Перник - актуална информация за региона